Antalya Culinary Forum’da Adana ve Zeydan Karalar Rüzgarı
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar,
Antalya'da düzenlenen Culinary Forum'a katıldı. Başkan Zeydan Karalar, Antalya
Culinary Forum'da, "Tarihi Sofralardan Geleceğin Mutfağına Bir Şehrin
Kütürel Mirası Nasıl Tanıtım Stratejisi Olur?" panelinde canlı yayın
konuğu oldu ve Adana'nın doğal, tarihi, kültürel zenginliklerini, festivallerini,
eşsiz lezzetlerini, misafirperverliğini anlattı, Culinary Forum kapsamında
katılımcılara kendi elleriyle Adana Kebap yaptı.
ADANALILAR CÖMERTTİR VE EŞSİZ LEZLETLERİMİZİ PAYLAŞMAK
İSTİYORUZ
Antalya Culinary Forum oturumunda, kebap yapmaya ortaokul
yıllarında çalıştığı kebapçıda başladığını anlatan Başkan Zeydan Karalar
şunları söyledi: “Türkiye coğrafyasının her karışı çok değerli. Eşsiz
lezzetler, tarih, kültür, doğal güzellikler ülkemizin dört bir yanında var.
Adana’mız çok farklı bir kent. 10 bin yıla uzanan tarihi
mirasa sahip. Olağanüstü verimli bir ovası var ve tarladan mutfağa sağlıklı,
lezzetli ürünler konabiliyor. Deniz ürünlerimiz dünyanın en lezzetli deniz
ürünleri arasındadır. Bunlar pek bilinmezdi ve biz bunları tanıtıyoruz. Adana bir
tarih, kültür, sanat kentidir. Yılın neredeyse 300 gününün güneşli olması büyük
bir şanstır bizim için. Adana’nın insanı misafirlerini çok iyi karşılar.
İnsanlar sırf bu misafirperverlik için bile yeniden gelmek ister Adana’ya. 16
kavim, medeniyet yaşamıştır Adana’da. Her bir kavim başka lezzet mirasları
bırakmıştır. Bununla ilgili benim ‘tarihini lezzete evirmiş bir kenttir Adana’
sloganım var.
Biz Adanalılar bencil insanlar değiliz. Bu güzellikleri
bütün ülkeyle bütün dünyayla paylaşmak istiyoruz. Seyhan Belediye Başkanı
olduğumdan bu yana, 2014’te ben Adana’nın güzelliklerini önce kendi ülkeme
sonra dünyaya tanıtmaya başladım. Çok mesafe kat ettik ama gitmemiz gereken
daha çok yol var.”
ADANA’YA GELİN CİĞERİMİ YİYİN
Adana Lezzet Festivali’ne de değinen Başkan Zeydan Karalar, şöyle
devam etti: “Adana’daki lezzet festivalimiz başkadır. Gelin bir görün, gelin
ciğerimi yiyin. Eskiden genel olarak tarihi, kültürel dokuyu, doğal
güzellikleri görmek için geziyordu insanlar. Şimdi gastronomi kültürü başladı.
Nerede bir lezzet var, insanlar oraya gidiyor. Adana’ya geldiniz; kültür, sanat
en üst düzeyde, tarih var, olağanüstü lezzetler var, yılın 300’e yakın günü
güneşli, deniz, dağ, ova mevcut. Her şey var. Gelip orada görmek gerek. Adana’ya
şu ana kadar gelmeyen bir kez gelsin, zaten Adana’dan vazgeçemeyecektir. Lezzet
Festivali’nde, Altın Koza Film Festivali’nde, Portakal Çiçeği Karnavalı’nda
Adana’ya gelen misafirlerimizde bunu görüyorum. Tekrar tekrar Adana’ya geliyor
insanlarımız.
Adana’da baskın lezzet kebap ama Adana lezzetleri kebaptan
ibaret değildir. Adana’da kebabın dışında 400’ü aşkın olağanüstü lezzet var.”
PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA YÜZ BİNLER SOKAKLARDA,
CADDELERDE OLUR
Nisan ayında gerçekleştirilecek Portakal Çiçeği Karnavalı’yla
ilgili de bilgi veren Başkan Zeydan Karalar, “Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir
babası Ali Haydar Bozkurt’a buradan teşekkürlerimizi göndermek istiyorum.
Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’nın tanıtımına önemli katkı sağladığını
biliyoruz. Nisan ayının başında Adana’nın bütün sokakları, bahçeleri portakal
çiçeği kokar ve karnaval kapsamında caddelerde yüzbinler olur. Konserler, yemek
yarışmaları, paneller, insanlar Adana ile ilgili her şeye doyuyor” diye
konuştu.
USTA ELLER, KALİTELİ MALZEME İLE BİRLEŞİNCE ADANA LEZZETLERİ
ORTA ÇIKAR
Adana’da gastronominin, yeme içme kültürünün bir yaşam
biçimi olduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın gastronomiyle ilgili
24 saat yaşayan ve yaşatan bir şehir olduğunu açıkladı. Başkan Zeydan Karalar, “Şırdanı,
kebabı, tatlısı, sabah ciğeri ile başlayıp, çok sayıda başka lezzet ile devam
eden bir gastronomi turunu keyifle yaşamak mümkün Adana’da. Kebabın, nohutlu
dolmanın, güvecin ve başka birçok yemeğin en lezzetlisini Adana’da yersiniz. Bir
yemeğin lezzetli olması yapanın ustalığı kadar, malzemenin, ürünün kalitesine
de bağlıdır. Adana dünyanın en özel, verimli ovasına kurulmuştur ve Adana
topraklarında yetişen ürünler doğası gereği çok lezzetli, kalitelidir. Usta
ellerle, kaliteli ürünler birleştiğinde Adana lezzetleri ortaya çıkıyor. Adana,
Hatay, Gaziantep şehirlerini kapsayan bir turizm turunda; gastronomi, tarih,
kültür-sanat destinasyonlarının en kalitelisini bulmak mümkün.
Bölgede harika bir hafta geçirebilirsiniz. Bir gün
kebabınızı yersiniz, bir gün içli köfte, analı-kızlı, güveç, nohutlu dolma
yersiniz ve böylece yaşayan gastronomi şehri Adana’nın nimetlerini tadarsınız”
dedi.
RUTİN BELEDİYECİLİĞİN DIŞINDA, KENTİMİZİ TANITMA GÖREVİNİ
DE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Başkan Zeydan Karalar sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim yaptığımız
belediye başkanlığı artık sadece rutin belediyecilik hizmetleriyle sınırlı
kalmıyor. Kentimizin özelliklerini ortaya çıkarmak, tanıtmak bizim görevlerimiz
arasında. Adana’daki festivallerimize, karnavallarımıza gelenler hem eğlenmek
hem de kentimizin lezzetlerini tatmak için geliyorlar.
Biz Adana’mızı tanıttıkça insanların Adana’ya olan ilgisinin
artacağına inanıyorum.
Adana misafirperver ve çok güzelliği, özelliği olan bir
kent. Adana’ya gelin ciğerimi yiyin.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bahşettiği bu ülke çok değerli bir ülke. ‘Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır’ diyor Mustafa Kemal Atatürk. Biz işimizi en iyi şekilde yapıyoruz.”